مدیرعامل مجتمع صنعت و معدن ذوب آهن جنوب شرق ایرانیان عنوان نمود: با راه اندازی کارخانه جدید کنسانتره سنگ آهن معدن سادات سیریز، قطعاً بخش عمده خوراک کارخانه ذوب فولاد اردکان از این محل تأمین که علاوه بر صرفه اقتصادی، ارزش افزوده و اشتغال زایی بیشتری در این زنجیره ایجاد خواهد کرد.
*لطفا خودتان را برای خوانندگان محترم نشریه پیام احرام معرفی فرمایید؟ و مختصری از رزومه تان را بیان فرمائید.
اینجانب محمدرضا شجاع متولد 1345 ساکن شهر یزد می باشم. هم اکنون به عنوان مدیر عامل شرکت مجتمع صنعت و معدن ذوب آهن جنوب شرق ایرانیان ، معاونت امور معادن شرکت نورد فولاد یزد و رئیس انجمن سنگ آهن استان یزد در عرصه معدن کاری کشور قریب به 15سال است که مشغول فعالیت هستم.
در این 15 سال فعالیت معدنی مستمر با چالش ها و مشکلات متعددی روبه رو بوده ایم که همگی را با لطف و عنایت خداوند متعال و تلاش های شبانه روزی کلیه همکارانم پشت سر گذرانده ایم و هم اکنون که در خدمت جامعه معدنی کشور هستم خوشحالم از اینکه توانسته ایم با گرد آوری نیروهای جوان و مستعد بومی و ایرانی، به اندازه توان خود زمینه ساز رشد و تعالی بخش معدن و صنایع معدنی آن باشم و همواره هدفی جز خدمت به جامعه و کشور عزیزمان ایران نداشته و نخواهیم داشت.
در این راستا جا دارد تشکر ویژه ای کنم از جناب آقای مهندس سید محمد احرامیان که همواره همچون پدری دلسوز برای صنعت کشور، با رهنمودهای ارزنده خود راهگشای مشکلات پیش رو بوده اند و همیشه از تجربیات ارزنده ایشان در تمامی زمینه ها استفاده کرده ام.
اکنون و به لطف پرودگار سعی داریم با برداشتن گام های بلند در زمینه تکمیل زنجیره تولید معدن و صنایع معدنی باعث خودکفایی و تعالی هرچه بیشتر صنعت و معدن کشور شده و نقش کوچکی در این جهت ایفا نماییم.
لیکن انتظار می رود در این راه همگی تلاش های شبانه روزی داشته باشیم و هر کسی در هر موقعیت و سمتی که هست باید وظیفه خود را به نحو احسن انجام دهد تا شاهد پیشرفت روز به روز باشیم.
*از مجتمع صنعت و معدن ذوب آهن جنوب شرق ایرانیان برایمان بگویید و بفرمایید چه مجموعه هایی را شامل می گردد؟
این شرکت در سال 1387 با حمایت های جناب آقای مهندس سید محمد احرامیان؛ بنیانگذار و رئیس هیئت مدیره شرکت نورد فولاد یزد ، و با نام تجاری سیسو (SISOO) در ثبت شرکت های شهر کرمان تأسیس و از همان روز های اول با خرید معادن بکر در نقاط دور افتاده استان های کرمان و یزد فعالیت معدنی خود را در قالب اکتشاف، استخراج و بعدها فرآوری مواد معدنی و استفاده از پتانسیل های بالقوه این معادن که بعضاً سالها از کشف بعضی از آنها می گذشت و عملاً کسی به خاطر صعب العبور بودن راه های دسترسی و نیز ریسک بالای سرمایه گذاری حاضر به پذیرش این خطر نشده بود و این نعمت های خدادادی در مناطقی که دارای مردم محروم ولی بسیار باهوش و دارای استعدادهای ذاتی فراوان بود، عملاً بی نصیب مانده بودند.
شرکت صنعت و معدن ذوب آهن جنوب شرق ایرانیان را می توان در شمار مجموعه های موفق صنعتی و معدنی برشمرد که با اتکا به توان مدیران مجرب و نیروی انسانی متخصص خود، چشم انداز روشنی را پیش روی خود گشوده است.
موضوع فعالیت اصلی این شرکت فعالیت در زمینه اکتشاف و استخراج و فرآوری موادمعدنی می باشد. درحال حاضر شرکت در استان های یزد، کرمان، سمنان، اصفهان، هرمزگان، خراسان و قم فعالیت معدنی و صنعتی دارد. از معادن این مجموعه می توان به معدن سنگ آهن سورک واقع در ندوشن استان یزد و معدن سنگ آهن سادات واقع در منطقه محروم دهستان سیریز استان کرمان، معدن دولومیت سرچاهان واقع در روستای حاجی آباد استان هرمزگان اشاره کرد.
سهامداران شرکت از افراد با سابقه و موفق بخش خصوصی درصنعت فولاد کشور می باشند. کارخانه نورد فولاد یزد با تولیدات انواع مقاطع فولادی وکارخانه گندله سازی اردکان از جمله واحدهای زیر مجموعه سهامداران این شرکت ودر قالب شرکتهای مجزا می باشند.
هدف نهایی این مجموعه تکمیل چرخه فولاد و معادن و صنایع معدنی در کشور می باشد که در راستای این مهم با هزینه کمتر از دویست میلیارد ریال علاوه بر هزینه های جاری و سرمایه گذاری معادن، اولین کارخانه کنسانتره کاملاً خصوصی با ظرفیت سیصد هزارتن کنسانتره در سال در معدن سنگ آهن سورک واقع در استان یزد و نیز با صرف هزینه ای حدود دو هزار میلیارد ریال کارخانه کنسانتره سازی دیگری با ظرفیت یک میلیون و چهارصد هزار تن در سال در منطقه محروم دهستان سیریز از توابع شهرستان زرند استان کرمان تأسیس و به بهره برداری و تولید رسیده است.
این مجموعه و شرکت های وابسته تاکنون توانسته است باعث اشتغال زایی حدود 5000 نفر به صورت مستقیم از مناطق محروم استانهای یزد، کرمان، اصفهان، هرمزگان، سمنان، خراسان و قم شود، که این خود گامی مؤثر در رونق و توسعه این مناطق و مبارزه با فقر و بیکاری مردم بومی این مناطق شده است.
همچنین از دیگر افتخارات این مجموعه استفاده از کادر مجرب، کارشناسان جوان و فعال در زمینه های اکتشاف، استخراج، زمین شناسی، ژئوفیزیک، نقشه
برداری و فرآوری مواد معدنی می باشد.
امیدواریم با الطاف الهی و تلاشهای شبانه روزی در آینده ای نزدیک با احداث کارخانه جهت تولید آهن اسفنجی برای این مجموعه به عنوان اولین گروه در کشور موفق به تکمیل زنجیره صنعت تولید فولاد از معدن تا تولید محصولات فولادی شود.
*انتظارات شما بعنوان مدیر عامل مجتمع صنعت و معدن ذوب آهن جنوب شرق ایرانیان از پرسنل زیر مجموعه تان چیست؟
مهمترین ملاک برای من صداقت و درستی افراد می باشد، هر چند که تخصص و توان فنی بسیار مهم می باشد ولی چنانچه تخصص باشد و تعهد نباشد مثال همان عالم بی عمل خواهد بود. لذا برای من داشتن صداقت در عمل و گفتار بسیار مهم می باشد و انتظارم این است که هر جا پرسنل اشتباهی می کنند صادقانه به آن اعتراف کنند و دنبال بهانه جویی و یا مقصر جلوه دادن دیگران نباشند و اشتباهشان را بپذیرند.
*پروژه معدن سیریز چه نقشی در پیشبرد اهداف این مجموعه بزرگ خواهد داشت و تاکنون چه مقدار اعتبار برای این پروژه صرف شده است و ظرفیت اشتغال زایی آن به چه مقدار خواهد بود؟
معدن سادات سیریز با ذخیره ای بالغ بر بیست میلیون تن سنگ آهن یکی از معادن متوسط کشور در بخش خصوصی بوده که به صورت بالقوه امکان تبدیل آن به کنسانتره سنگ آهن و ایجاد ارزش افزوده بیشتر می باشد، لذا با تأسیس کارخانه کنسانتره سنگ آهن با ظرفیت یک میلیون و چهارصد هزار تن در سال در این معدن با هزینه ای کمتر از دو هزار میلیارد ریال گامی موثر در راستای تحقق هدف نهایی این مجموعه که تکمیل چرخه فولاد در کشور می باشد بر داشته ایم و علاوه بر آن باعث اشتغالزایی بیش از سیصد نفر در بخش معدن و نیز دویست نفر در بخش کارخانه خواهد شد.
*با توجه به پیام مقام معظم رهبری و شعار امسال مبنی برتولید، پشتیبانی ها و مانع زدایی ها، انتظارات خود و موانع موجود جهت پیشبرد اهداف مجتمع صنعت و معدن ذوب آهن جنوب شرق ایرانیان را بیان نمایید؟
توضیحات عنوان شده تجربیات شخصی اینجانب در طول قریب به سه دهه فعالیت در بخش خصوصی و دولتی بوده و کم وکیف مشکلات مطرح شده به صورت نسبی بوده و مطلق نمی باشد و مقصودم توهین و اهانت به جایگاه و اشخاص خاصی نبوده و صرفاً جهت دلسوزی و برداشتن گامی هرچند کوچک در راستای اعتلا و توسعه استان عزیزمان یزد می باشد.
برای ساختن کشور و اثر گذاری و اثر بخشی و هم چنین ماندگاری باید از خود سازی شروع کنیم و تحول فرهنگی ایجاد کنیم تا به تحول اقتصادی برسیم. تاکنون تصور بر این بوده است که مشکلات مربوط به عدم رونق اقتصادی و توسعه و سرمایه گذاری بیشتر جنبه اقتصادی دارد، در حالی که بیشتر مشکلات ناشی از فرهنگ حاکم بر جامعه است.
وقتی در عرصه صنعت، تولید و اقتصاد از حدود 15 سال پیش گام گذاشتم فکر می کردم مشکل کشور ما اقتصادی است ولی اکنون بزرگترین مشکل کشور را سقوط اخلاقی و فرهنگی می دانم و اعتقاد راسخ دارم تحول فرهنگی زیر بنای تحول اقتصادی می باشد.
*بعد از مشکل فرهنگی به نظرم اصلی ترین مشکل در حال حاضر مملکت ما که گرفتار آن هستیم بروکراسی پیچیده، طاقت فرسا و نفس گیر اداری در تمامی ارگان های دولتی می باشد، همچنین بخشنامه های به شدت متناقض و دستور العمل های خلق الساعه از دیگر مشکلات در بخش اجرای قوانین موجود بوده و مشکلات بسیار بزرگی برای معدن کاران به وجود آورده است.
*کشور ما از نظر نیروی انسانی هم از لحاظ استعداد و هم از جنبه جوان بودن چیزی کم ندارد ولی متأسفانه یا به افراد مستعد بهایی نمی دهند یا افراد در تخصص اصلی خودشان مشغول به کار نمی باشند که همین امر باعث شده بیشتر کارشناسان دولتی درک صحیحی از اوضاع و شرایط شرکت های خصوصی نداشته باشند و از نزدیک با مشکلات و چالش های معدن کاران روبه رو نیستند. همچنین عدم هماهنگی ارگان های ذیربط دولتی و عدم اجرای قانون پنجره واحد در مواجه با رفع موانع و مشکلات به وضوح در بسیاری از مسائل مشهود است و هر ارگانی از دید خود به تفسیر قانون می پردازد و سلیقه ای و بخشی عمل کردن بسیاری از کارشناسان سازمانهای دولتی از دیگر مشکلات پیش رو هستند.
* نبود قوانین شفاف که بعضاً باعث صدور بخشنامه های مخالف روح قانون می شود نیز از دیگر مشکلاتی هست که بایستی با دعوت از صاحبان صنایع و معادن بزرگ بخش خصوصی و تشکیل جلسات مکرر با نمایندگان محترم مجلس و دیگر مسئولان اجرایی ذیربط و شنیدن صدای معدنکار و مشکلات آن ها، نسبت به تصویب قوانین جدید که متضمن تولید بیشتر و رفع موانع تولید و نیز افزایش انگیزه سرمایه گذاری در این بخش گردد، اقدام شود.
* تصدی گری دولت و اقتصاد دولتی که زمینه ساز فساد اقتصادی و رانت خواری و عدم رقابت سالم و سازنده می گردد.
*از آنجا که در افق بلند مدت صنعت فولاد تولید مستمر و باکیفیت مواد اولیه شامل کنسانتره و گندله یکی از نقاط کلیدی و پاشنه آشیل توسعه صنعت در آینده خواهد بود و از مهمترین دستاوردهای امسال هلدینگ فولاد یزد بهره برداری از معدن سیریز خواهد بود، تأثیرات این پروژه در تکمیل زنجیره تأمین شرکت فولاد یزد و ذوب فولاد اردکان به چه صورت خواهد بود؟
قطعاً تأثیر بسیار زیادی خواهد داشت از آنجا که خوراک اصلی کارخانه ذوب فولاد اردکان کنسانتره می باشد و در حال حاضر بخش زیادی از خوراک ورودی کارخانه را مجبور به خرید هستیم، با راه اندازی این کارخانه جدید کنسانتره سنگ آهن معدن سادات سیریز، قطعاً بخش عمده خوراک کارخانه ذوب فولاد اردکان از این محل تأمین خواهد شد که علاوه بر صرفه اقتصادی، ارزش افزوده و اشتغال زایی بیشتری در این زنجیره ایجاد خواهد کرد.
*نشریه پیام احرام را چگونه ارزیابی می کنید و دیدگاه های خود را در جهت بهبود وتوسعه این نشریه بفرمایید؟
نشریه وزین و بسیار ارزشمندی است، اینجانب چون در این زمینه دستی بر آتش داشته و آشنایی کامل از سختی ها، ظرایف و چالشهای این کار دارم و امیدوارم با استفاده از نیروهای مستعد و متخصص جوان در کنار تجربه افراد توانمند در زمینه صنعت و معدن کشور شاهد تخصصی تر شدن این نشریه در آینده نزدیک باشیم.
*حرف آخر؟
در آخر ضمن تشکر و تقدیر از زحمات همکار عزیزم جناب آقای دکتر خاقانی مدیریت محترم کارخانه ذوب فولاد اردکان و تمامی دست اندرکاران تهیه و تدوین این نشریه حرفه ای و پرمحتوا و خداقوت جانانه به تمامی این عزیزان، تبریک عرض می نمایم و باز هم تأکید می کنم که تحول فرهنگی، پیش نیاز تحول اقتصادی است و باید با تحول فرهنگی آفت های فرهنگی و مقاومت های اجتماعی از قبیل حسادت، بخل، منفی گرایی و تنگ نظری و محافظه کاری، خود محوری، فرصت سوزی، تغییر ناپذیری و سنت گرایی، حذف مدیران مثبت اندیش را کنار گذشته و با داشتن دید غیر سیاسی و غیر امنیتی، عدم انتخاب مقیاس و خط کش در قضاوت ها، عدم همگرایی و هم افزایی و عدم قانون گرایی افراطی، با جذب سرمایه گذاران داخلی و خارجی و براساس تجربه اینجانب با ارائه پیشنهادات زیر گامی در راستای توسعه و اعتلای اقتصادی کشور برداریم:
* فرهنگ سازی و تقویت بنیادهای فرهنگی با استفاده از نهادهای فرهنگی، آموزشی، هنری و دانشگاهی از قبیل برگزاری سمینارها و...
* ایفای نقش اساسی صدا و سیما و رسانه ها در تغییر نگرش مردم و فرهنگ سازی در جامعه
* برگزاری سمینارهای دوره ای و توجیهی در راستای حمایت از حقوق سرمایه گذار با حضور مقامات و مدیران کل، فرمانداران، شوراها و ....
* تشکیل کارگروه مشترک ویژه معدنی یزد و کرمان، بررسی سوابق و موانع و ارائه پیشنهاد اصلاح دستوالعمل ها و بخشنامه های خلق الساعه و بعضاً متعارض به وزارت صنعت، معدن و تجارت
* تمرکز زدایی و تفویض اختیار به استان ها
* جلوگیری از خرید و فروش جوازهای صنعتی و معدنی در حد امکان
* اجرای پنجره واحد و قوانین رفع موانع تولید
* پیشنهاد حذف یا اصلاح ساختار کنونی سازمان نظام مهندسی معدن ایران
نظر شما: