وقتی روبروی مهندس احرامیان نشستم برای اینکه ایشان را به پاسخ کامل سوالات مصاحبه راغب تر کنم صحبتم را با این نکته مهم شروع کردم که «پیام ِاحرام » نماینده 1000 نفر از اعضای خانواده ذوب فولاد اردکان است و من تقدیرا نماینده این گروه عظیم هستم. اما وقتی مهندس احرامیان به عدد 14000 نفر یعنی کل مجموعه خانواده هلدینگ اشاره نمود، ضمن تحسین این نگاه وسیع، خیالم بابت تنظیم مصاحبه کامل با مردی خوش نیت و سخاوتمند راحت شد.
مهندس احرامیان در ابتدای مصاحبه هدف از تاسیس هلدینگ بزرگ فولاد یزد را تولید با قیمت رقابتی، گسترش اشتغال زایی برای جوانان بومی استان یزد و دیگر استان های این مرز و بوم دانست.وی کارکنان مجموعه خود را ستون اصلی شرکت خواند و گفت در طول دوران کاری خود همیشه یکی از بزرگترین دغدغه های ذهنی من رضایت همکاران خود بوده و خواهد بود و این مهم را در اولویت برنامه کاری خود قرار خواهم داد. احرامیان ضمن تشکر از کلیه کارکنان غیور و زحمت کش مجموعه فولاد یزد تأمین رفاهیات پرسنل را وظیفه خود دانست و گفت: بر این مهم همیشه پافشاری کرده و از تلاش خود در این زمینه هیچگونه مضایقه ای نخواهم نمود و با تمام تلاش از حقوق کارکنان خود دفاع خواهم کرد. بزرگ مرد فولاد یزد، کشور ایران را سرزمینی بسیار غنی با منابع عظیم و ارزشمند دانست و گفت چه خوب است که جوانان بتوانند قدردان این نعمتها باشند و بهره برداری کامل و جامع از منابع و امکانات را بعمل آورند.
مهندس سید محمد احرامیان در پاسخ به سوال خبرنگار نشریه مبنی بر اینکه اگر به گذشته برمی گشتید چه کاری را انجام می دادید که اکنون نتوانسته اید انجام دهید گفت: اگر هزار بار هم به گذشته برگردم همین منوال و روش را ادامه خواهم داد چرا که همیشه و همه جا جز به منافع ملی فکر نکرده و نخواهم کرد. مدیرکل مجموعه هلدینگ فولاد یزد به اشتغال زایی بیش از چهار هزار نفر دراین مجموعه بزرگ اشاره نمود و گفت: خدا را شاکرم که هم اکنون در 7 استان توانسته ایم به یاری خداوند متعال و همت دوستان مجموعه بزرگ صنعتی و معدنی را تاسیس و اشتغالزایی را برای جوانان ایجاد نماییم. وی ضمن ستایش ایده تهیه ماهنامه داخلی توسط شرکت ذوب فولاد ارکان، از دست اندرکاران نشریه تشکر ویژه نمود و گفت بسیار خرسندم که به همت دوستان در این شرکت، شاهد نشریه ای خواهیم بود که بتواند زحمات و تلاش کارکنان را به تصویر بکشد و امیدوارم این نشریه بتواند در راستای مسئولیت اجتماعی ما را در رسیدن به اهداف شرکت که همانا توسعه و بسط ارتباطات کارکنان با مجموعه مدیریت است نزدیکتر نماید و امید است شاهد گسترش آن در آینده نزدیک باشیم.
رئیس هیئت مدیره نورد فولاد صنعتی و ساختمانی یزد در ادامه مصاحبه خود افزود:
بیش از نیم قرن است که در عرصه های مختلف صنعت حضور دارم. اما از زمانی که در حدود چهل سال پیش سنگ بنای مجتمعی که امروز به فولاد یزد مشهور شده است، می گذاشتم تا امروز که فراز و فرودهای بیشماری را طی نموده ام، به آن اندازه به حجم مشکلاتی که در پیش رو دارم واقف نبودم. لیکن عشق به میهن اسلامی، احساس درونی عدم تعلق خاطر به مالکیت، شور و هیجان کارآفرینی و ایجاد اشتغال و علاقه مندی قلبی به زادگاهم، شهر زیبا و دوست داشتنی یزد با مردمان سخت کوش، مرا نه تنها از تلاش باز نداشت، بلکه دیدن جوانانی که نور امید در چشمانشان موج می زد و هر روز با خلاقیت و عشق به مجموعه فولاد یزد، کمک می کردند تا راهی را که با هم آغاز کرده بودیم، تداوم یابد، بر اشتیاق اینجانب می افزود و مرا بر آن داشت تا با هم این مشکلات را پشت سر بگذاریم. لذا مایلم از فرصت استفاده کرده و از یکایک این همکاران تشکر کنم.
بدون شک پشتیبانی و حمایتهای بی دریغ همسر عزیزم سرکارخانم فاطمه ناظمیان وهمراهی ها و همدلی های فرزندان گرامی ام بابک، لیلا، بهادر و بردیا مشوق من و موتور محرکه این مسیر پرسنگلاخ بود که قدران این حمایت ها بوده و از آنها سپاسگزارم.
امروز خوشحالم که بخش خصوصی با ورود به صنعت فولاد، رشد قابل ملاحظه ای نموده و همگام با دولت در راستای پیشرفت این صنعت در جهان، راهی را آغاز کرده است که انتهای آن پیوستن به بازار جهانی با استانداردهای روز جهان است.
ما می توانیم دیگر یک شعار نیست. ما ثابت کرده ایم که به رغم همه مشکلات، نارسائیها، نا ملایمات و رفتارهای غیرفنی و حرفه ای، قادریم مرزهای عدم بهره دهی و بهره وری را پشت سر گذاشته و به صنعتی پویا، بر اساس استانداردهای قابل قبول و رسمی دست یابیم و به زودی بزرگترین مجموعه فولادی کشور در نوع خود خواهیم شد که چرخه کاملی از معدن، تولید کنسانتره، گندله، آهن اسفنجی و تولید شمش و فولاد را در برخواهد گرفت.
در حال حاضر این مجموعه با 4000 پرسنل در بخش معدن و صنعت در 7 استان فعالیت دارد.
ما نشان داده ایم که اگر به بخش خصوصی میدان داده شود، قادر است اقتصاد کشور را نه تنها به سمت توسعه پایدار سوق دهد بلکه از حالت رکود خارج ساخته و با بهره وری مناسب آن را در مسیر پویایی قرار داده و به سوددهی برساند. دنیای متحول و متکثر کنونی در حاشیه سیاست ها و تصمیمات غیرفنی و حرفه ای ما قرار نخواهد گرفت بلکه راه خود را خواهد پیمود.برای جلوگیری از عقب افتادن از این قافله ما به دولتمردان جمهوری اسلامی ایران توصیه خالصانه داریم که عرصه را بیش از پیش برای بخش خصوصی باز نماید و به سمت خصوصی سازی واقعی گام بردارند.
نظر شما: